15 Aralık 2018 Cumartesi

THE BOOK OF ENOCH. DÜŞMÜŞ MELEKLERİ ANLATAN KITAB

Enok’un kitabı, Düşmüş melekler: Enok’un kitabı.(Hanok’un kitabı) Düşmüş melekler hakkında bilgiler içeren saklı kitap. 
Enok’un kitabı.

The Book of Enoch
Dinler tarihinin, mistizmin belki de en enteresan metnidir Enok’un kitabı. Okuyan kişiye bir çeşit Hollywood senaryosu okuyor izlenimini verse de Yahudi gizemciliğinin en önemli kitabıdır. Apokrif (deuterokanonik) bir kitaptır. Yunancada gizli kitap veya saklı kitapsözcüğünden gelir.
Apokrif metinler, din kitaplarında bulunmayan buna rağmen din adamları tarafından kabul edilen metinlerdir. Bu sözcük zaman içerisinde, okunması sakıncalı kitaplar anlamına evrilmiştir.
Enok’un kitabı, Düşmüş melekler: Bu tarz kitaplar, Aramice veya İbranice yazılmış olsalar da, Grek dilinde bugünlere ulaşabilmiştir.
Tanah’ın apokrif kitabı olarak kabul edilse de neden ve ne zaman kaybolduğu bilinmemektedir. Tanah: Tevrat ve Zebur’u da içine alan, Musevilerin kutsal kitabıdır.
Dini metinlerini korumakta son derece titiz davranan bir topluluğun, böyle bir kitabı kaybetmiş olabilme ihtimali düşündürücüdür. Lakin bu kayboluş fazla uzun sürmemiştir. 1773 senesinde, Mason James Bruce, Etiyopya’ya(Habeşistan) seyahat ederek, bir manastırda gizlenmiş nüshaları ortaya çıkarmıştır. Bunun ardından İbranice metinler, R.Laurance tarafından İngilizce ’ye çevrilmiştir.
Dünya da Enok’un kitabı benzeri birçok apokrif metin bulunmaktadır. Birçoğu bazı sebeplerden saklı tutulmaya ve sadece dini otoritelerce okunmaya devam etmektedir. Bu tarz kitaplar, ister gizli kitaplar sınıfına girsin, ister bir şekilde ortadan kaldırılmasına göz yumulsun, vardırlar ve zamanı geldikçe yani insanlık onları anlamaya hazır olacak olgunluğa ulaştıkça, ortaya çıkacaktır.
GERÇEK ENİNDE SONUNDA BİR YOLUNU BULUR VE ORTAYA ÇIKAR.
Enok’un kitabı esasen, Ölü deniz yazmaları diye anılan, Ölü deniz yakınlarında bulunan Kumran’da, bir çoban tarafından tesadüfen ortaya çıkarılmıştır. Kudüs Üniversitesinin eline geçen yazmalar neticesinde bu bölgede arkeolojik araştırmalar yapılmış, Enok’un kitabı ile birlikte değerli birçok kadim eser de bulunmuştur.
Bulunan metinler, Esseniler denilen bir Yahudi topluluğu tarafından yazılmıştır. Eserler genelde deri bakır, papirüs, yahut ağaç kabuklarına yazılmıştır.
Hanok, Enok’un İbranicesidir ve kurucu anlamına gelir. Tartışmaya açıkta olsa bazı uzmanlar Mezopotamya mitinde adı geçen Annunaki ile Hanok arasında bir bağlantı olduğunu savunur. Bununla beraber Enok’un, İslam’da Hz İdris, Mısır’da Thot olabileceği de ileri sürülmüştür. Kabalah ve ezoterik öğretileri de etkileyen bu motifle Enok’un Hermes Trismegistus olabileceği yönündeki savları da sağlamlaştırmıştır.
Masonlukta Enok önemli bir yerdedir. Buna göre: Rüyasında Enok kutsal bir dağın zirvesini çıktığında Tanrı tarafından ona altından bir üçgen gösterilir. Burada bir isim yazmaktadır veTanrı bu ismi yüksek sesle zikretmemesini söyledikten sonra onun kulağına bu ismin okunuşunu fısıldar.
Rüyasından uyanan Enok tufan olacağı bilgisine vakıf olur.
Enok’un kitabı ya da Hanok’un kitabı, düşmüş meleklerle başlamaktadır. Düşmüş meleklerkötülüğün doğuşunu temsil eder ve kitapta düşmüş meleklerin(fallen angels) adları da geçmektedir.
alıntı... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder